0-12 Ay Bebekler İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

0-12 Ay Bebekler İçin Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

Oyuncaklar, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimini doğrudan etkiler. Eğlence aracı olmak, oyuncakların işlevlerinden yalnızca bir tanesidir. Bu sebeple ebeveynler bebeklerinin gelişimlerini destekleme doğrultusunda oyuncak seçimi yapmalıdır. Peki yaşlara göre oyuncaklar arasından seçim yaparken nelere dikkat edilmelidir? Doğru oyuncak seçimi, bebeklerin gelişiminde nasıl bir rol oynar? İçeriğimizde bu konuları detaylıca inceleyeceğiz.

Çocukların öğrenme isteği ve eğilimi hayatlarının ilk yıllarında en üst seviyededir. Bu dönemde çocuklar maruz kaldıkları bilgileri hızlıca kavrayabilme yeteneğine sahiptirler. Öğrenme yetenekleri beraberinde çevreden kolay etkilenme özelliğini de getirir.

Söz konusu özellik bir dezavantaj olabileceği gibi ebeveynlerin izleyeceği doğru adımlarla kolayca avantaja dönüştürülebilir. Fakat öğrenmek, bebeklerin ve çocukların her zaman dahil olmak isteyeceği bir aktivite olmayabilir. Bu noktada ebeveynler oyunlar aracılığı ile öğretme yöntemine başvurur.

Oyun kurmanın en kolay yolu ise tabii ki oyuncaklardır. Farklı renkleri, desenleri ve şekilleriyle oyuncaklar bebeklerin ilgisini çekmeyi oldukça kolay bir şekilde başarır. Günün farklı zamanlarında oyuncaklar bebeklerin rutinine dahil edilebilir. "Tummy time" olarak da adlandırılan, bebeklerin karınlarının üzerinde hareket ederek geçirdikleri vakit, oyuncakları dahil etmek için harika bir zamandır. İki aylık bebeklerde günlük 15-30 dakika arası olması gereken bu sürede, bebekler oyuncaklarla tanıştırılabilir.

Bebeklerin karın üstü egzersiz vakitlerinde oynayabileceği en iyi oyuncak seçenekleri çıngıraklar olarak karşımıza çıkar. Çıngıraklar, hem görüntü hem de ses özellikleriyle bebeklerin dikkatini yakalar. Bu süre zarfında bebeklerin oynayabileceği oyuncaklar arasında dişlikler de bulunur. Bebekler diş çıkarırken bu bölgeye baskı uygulama ihtiyacı hisseder. Dişlikler ise tam olarak bu fonksiyona sahip harika bebek oyuncak alternatiflerindendir.

Bebek Oyuncakları Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek oyuncakları, duyulara yönelik seçilmelidir. Görme, duyma veya dokunma gibi duyular bebekliğin ilk yıllarında çok hızlı bir şekilde gelişir. Bazı oyuncuklar spesifik olarak bu gelişim sürecinde yardımcı olmayı hedefler. Duyma duyusuna yönelik oyuncaklar arasında çıngıraklar, en sık tercih edilen seçenekler olmayı başarmıştır. Çıngırakların yanı sıra gıcırdayan hayvan figürleri de bebeklerinizin ses algılarını destekleyecektir.

Görme duyusunu destekleyecek oyuncaklarda ise birbirine zıt renkleri barındıran seçenekler tercih edilebilir. Mor-mavi, turuncu-yeşil, kırmızı-sarı ve siyah-beyaz gibi renkler miniklerin görme duyularını geliştirir. Özellikle ilk altı ay içerisinde oyuncakların bebeklerin önünde hareket ettirilmesi büyük bir önem taşır. Böylece bebekler, gözleriyle nesneleri takip etmeyi öğrenecektir. Zıt renkli oyuncaklar bu noktada daha ilgi çekici olmalarıyla tercih edilebilir.

Renkli oyuncakların saklanıp bir anda tekrar çıkarılması, bebeklere gözlerini odaklamayı öğreten bir oyundur. Bu aktivite "ce-e" oyununun bir türevi olarak da düşünülebilir. Bir yaşından itibaren bebeklerin el-göz koordinasyonları daha gelmiş olur. Bu dönemde tercih edilebilecek 1-2 yaş oyuncaklar arasında çizim malzemeleri yer alır. Renkli bloklar ise bebeklere dizmeyi ve kavramayı öğretmek için harika araçlardır.

Diğer bir duyu olan dokunmada ise tercih edilebilecek çeşitli seçenekler mevcuttur. Yumuşak oyuncaklar bebeklere rahatlık verir. Bu oyuncakları kavramak ve sıkmak, bebeklerin dokunma duyusunu geliştirir. Peluş hayvanlar ise hem görsel hem de dokunsal olarak fayda sağlar. Farklı hayvan figürleri ile bebeklerin ilgisi kolayca çekilebilir. Farklı dokulara sahip oyuncaklar içeren bebek duyu setleri bulunur. Bu setler sayesinde bebeğiniz, farklı dokuların nasıl hissettirdiğini anlayabilir.

Güvenlik

Bebekler daima ebeveynlerinin korumasına ve gözetimine ihtiyaç duyar. Oyuncaklar konusunda da aynı durum geçerlidir. Miniğinizin güvenliği ve oyun oynarken kendine zarar vermemesi için oyuncak seçerken birtakım faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu unsurlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Boyut: Oyuncakların fazla büyük veya küçük olması, bebekler için bir tehlike unsuru olabilir. Bozuk para, bilye ve küçük toplar gibi nesneler bebeklerden uzak tutulmalıdır. Aksi takdirde bu nesneler bebeklerin boğazına kaçabilir.
  • Keskinlik: Bebek oyuncaklarının keskin köşeleri ve kenarları olmamalıdır. Bebeklerin cildi çok hassastır. Aynı zamanda tuttukları nesneleri ağızlarına ve gözlerine götürme eğiliminde olurlar. Bu sebeple kesinlikle keskin oyuncaklar bebeklere verilmemelidir.

Gelişim Seviyesine Uygunluk

Her oyuncak, belirli bir yaş grubuna hitap edecek şekilde üretilir. Örneğin 0-12 ay oyuncaklar, 5 yaşını geçmiş çocuklar için yeterli olmayabilir. Aynı şekilde bebekler için de 5 yaş oyuncakları uygun olmayabilir.

Bebekler, daha büyük yaş grupları için üretilmiş oyuncakları tutmakta ve anlamakta güçlük çekebilir. Bu sebeple oyuncak almadan önce ebeveynler mutlaka ürün etiketlerini ve kullanım talimatlarını okumalıdır. 

Dayanıklılık

Kolay kırılabilen oyuncaklar, bebekler için güvenliği tehdit eden durumlar oluşturabilir. Dayanıklı olmayan oyuncaklar, küçük ve keskin parçalara kolayca ayrılabilir. Bu da halihazırda etraflarındaki nesneleri atma, fırlatma içgüdüsüne sahip bebekler için istenmeyen bir durumdur.

Ebeveynler bebekleri için sağlam oyuncaklara yönelmelidir. Her ihtimale karşı bebeklerin yalnızca ebeveyn gözetimindeyken oyuncaklar ile oynaması önerilir. Kısa süreliğine de olsa bebekler, hiçbir zaman oyuncaklar ile yalnız bırakılmamalıdır.

Kolay Temizlenebilirlik

Bebekler ellerine aldıkları nesneleri direkt olarak ağızlarına götürmek ister. Bu, onların çevrelerindeki nesneleri daha iyi anlama yolculuklarının bir parçasıdır. Oyuncakları düzenli olarak temizlemek, bebekleri mikroplardan uzak tutmak için önemlidir.

Özellikle oyuncaklar diğer bebeklerle ortak kullanıldığında, mutlaka doğru şekilde temizlenmelidir. Yetişkinler için nasıl bir başkasının çatalını kullanmak hijyenik bir durumda değilse, bebeklerin de diğer bebeklerin ağızlarına götürdükleri oyuncaklarla oynaması hijyenik değildir.

Sağlık Standartlarına Uygunluk

Bir oyuncak satın almadan önce mutlaka hangi materyallerden üretildiği kontrol edilmelidir. Toksik boya ve malzemelerden yapılmış oyuncaklar bebeklerin sağlığını etkileyebilir. Ebeveynler ürünlerin etiketlerini dikkatlice okumalıdır. Etiketinde "CE" işareti bulunmayan oyuncaklar kesinlikle satın alınmamalıdır. Bu işaret, oyuncağın gerekli güvenlik ve sağlık standartlarına uygun olarak üretildiği anlamına gelir
Etiketler: Let's Be Child
Haziran 05, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR