Yeni durum ve olayları keşfetme konusunda oldukça istekli olan bebeklerin gelişimleri oldukça hızlıdır. Bu süreçte çocukların kavramları adlandırma ve sınıflandırma becerileri gelişir. Aileler, bebeklerin bu süreçlerini desteklemek için oyuncak ve çeşitli oyunlardan yardım alır. Çıngıraklar özellikle 0-12 Ay Oyuncaklar grubunda bebeklerin duyusal anlamda ilerlemesini sağlar.
Çevresinden etkilenen çocuk sosyal bir varlıktır. Gelişim süreci de temelde aynı özelliklere dayansa da çevreye göre değişiklik gösterecektir. Bu bağlamda dünya çapında çeşitli araştırmalar ve deneyler yapılmıştır.
1920 yılında İsviçreli bilim adamı Piaget bilişsel anlamda çocukları çeşitli dönemlere ayırmıştır. 0-12 aylık bebekleri de kapsayan duyusal-motor dönemi iki yaşına kadar devam eder. Piaget bebeklerin bu dönemde emme, tutma, kavrama gibi fiziksel davranışlarla dünyayı keşfettiklerini öne sürmüştür.
Keşfetme sürecinde çocuk ses ve ışığa karşı duyarlı bir haldedir. Ebeveynlerin bebeklerin bu meraklı isteklerini çıngırak gibi oyuncaklarla karşılayabilir. Bu tür oyuncaklar kavrama ve yakalama hareketlerinin gelişmesini sağlar. Ayrıca bebeğin çevresiyle iletişim halinde kalmasına yardımcı olur.
Çıngırağı tutarken yapılan hareketler ve çıkarılan sesler bebekte başta deneme yanılma yoluyla ortaya çıkar. İlerleyen zamanlarda bu hareketler kasıtlı ve anlamlı birer şema haline gelir. Çocuklar burada bilişsel olarak çevresindekilerini anlamlandırma sürecine girmiştir.
Oyuncak Kullanımına Başlamak İçin İdeal Yaş Nedir?
Çocuklarda oyuncak kullanımı, tercihi ve zamanı oldukça önemlidir. Doğumdan sonra bebekler içerisinde bulunduğu duruma anlam veremez. Ancak gözlemlendiği zaman yenidoğanın ışık ve sese karşı tepki verdiği görülür. Bebek beşiklerinin üstüne yerleştirilen dönenceler bu nedenle çocuğun ilgisini çekmektedir. İkinci aydan itibaren dünyaya büyük bir merak duyan küçüklerin sosyal ihtiyaçları da artar.
Bebeğin çevresiyle iletişimini sağlamak için ikinci ay itibariyle oyuncak arayışı başlar. Seçilecek olan oyuncağın motor ve bilişsel yönden bebeğin ihtiyacına yönelik olması gerekir. Örneğin üçüncü ayda daha çok artan sese, harekete ve ışığa olan duyarlılığa paralel olarak oyuncak alınmalıdır.
Çıngırak, sallanan ve müzikli oyuncak setler tercih edilebilir. Ancak bu oyuncaklar tercih edilirken sivri köşeli ve sert ürünlerden uzak durulmalıdır. Nedeni bebeklerin emme refleksinin devam etmesine dayanır. Her şeyi ağzına götüren bebekler sivri oyuncaklarla kendine zarar verebilir.
Oyuncakların Bebek Gelişimine Faydaları Nelerdir?
Ebeveynler oyuncak ve oyunların çocukları üzerindeki etkiyi tam olarak görmeyebilir. Kısa ve uzun vadede çocuklara sosyal, fiziksel ve psikolojik özelliklerin temeli bu sürede atılır. Oyuncağıyla oynarken çıkardığı sesler, hareketler ve tepkiler oldukça önemlidir. Psikososyal olarak oyuncaklar bebeğin çevresiyle iletişim kurmasını sağlar. Örneğin çevreden duyduğu sesleri Diş Kaşıyıcı çıngıraklar gibi oyuncakları hareket ettirerek elde eder. Bu süreçte ailenin tepkisi oldukça önemlidir. Verilen tepkiye göre bebek bunu tekrarlar. Sadece iletişim anlamında değil motor becerilerinin gelişmesini de sağlar.
Bilişsel olarak çıngırağını sağladığında sesin çıkacağını anlamlandırmıştır. İlk hareketi bilinçli olmasa da diğer hareketlerinde bir amaç güder. Böylece çevresini bilinçli olarak tanıma sürecine giren çocuğun hareketleri belli anlamlar kazanır. Büyüme gelişmenin ilerlemesiyle birlikte akranlarıyla iletişimde oyun ve oyuncaklar tercih edilecektir. Sosyal anlamda birey olma adımlarının atıldığı dönem okul döneminin temellerini sağlamlaştıracaktır.
Bebekler İçin Uygun Oyuncak Türleri Nelerdir?
Gelişime uygun seçilen oyuncağın yapısı oldukça önemlidir. Oyuncakların çok küçük parçalarının olmaması gerekir. Küçük parçalar bebeğin her şeyi ağzına atma eğilimiyle boğulma gibi çeşitli sorunlara neden olacaktır. Sert ve sivri köşeli oyuncaklardan da uzak durulmalıdır. Çıngırak gibi yumuşak köşeli ve dikkat çeken ürünler tercih edilebilir.
Bebekler oyun oynarken oyuncakları her tarafa sürebilir. Bu hijyen ve sağlık konusunda tehlike arz eder. Let’s Be Child oyuncakları yapısı gereği kolay temizlenir ve yıkanmaya müsaittir. Son olarak seçilen oyuncakların ipli, kordonlu ya da kurdeleli olmaması gerekir.
Hangi Oyuncaklar Bebekler İçin Uygun Değildir?
Sert, sivri köşeli, metal, iğneli ya da çabuk kırılan oyuncaklar bebeğinizin sağlığını tehdit etmektedir. Let’s Be Child oyuncak sitesinde bebeğinize sağlığına uygun çeşitli ürünleri anında görebilirsiniz. Bebeğinizin gelişimine uygun tasarlanan oyuncaklar farklı renkleriyle dikkat çeker. Yumuşak yapısının yanı sıra bebeğinizin dış çıkarmasına yakın ihtiyacı olan kaşıyıcı ürünleri de mevcuttur. Yıldızlı, kalpli, deniz atlı, ayıcıklı, kaplumbağa figürlü dikkat çeken ürünler mevcuttur.
Bebek Çıngırak Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır?
Bebekler yapıları gereği korunma ihtiyacı olan küçük varlıklardır. Sadece fiziksel anlamda değil psikolojik anlamda da hassaslardır. Bu nedenle her ebeveyn bu konuda bilgi sahibi olmalıdır. Fiziksel anlamda zayıf ve küçük yapı da ki bebeklerin oyuncak seçimi etkenler göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Örneğin çıngırak kullanımı için bebeğin kavrama hareketinin gelişmesi gerekir. Bundan önce el-kol koordinasyonu sağlanmalıdır. Dördüncü aydan itibaren kavrama özelliğini kazanan bebeklere çıngırak verilebilir.
Let's Be Child Çıngırak Çeşitleri
Yetişkinlere anlamsız gelen hareketlerin bebek ve çocuklar için büyük bir önemi vardır. Vygotsky’e göre çocukların bilişsel mekanizmalarının işlevi için oyun şarttır. Oyunların oynanması için kullanılan araçlara oyuncak denir. Oyuncakların yaşa göre seçimi bahsedilen bilişsel gelişimin ve hayal gücünün gereksinimlerini karşılar.
Özellikle 0-12 ay grubu içerisine dahil olan bebekler için akla ilk çıngırak gelir. Hareketle ses çıkaran çıngıraklara Let’s Be Child sitesinden ulaşmak mümkündür. Bebeğinizin dikkatini çeken renk ve yapılarıyla çeşitli oyuncaklar hizmet verir.
Çıngırak modellerinde marakas, top ve kıvrımlı tasarımlar bulunur. Bunun yanı sıra diş kaşıyıcılarına da çıngıraklarda bulunan sesli yapılar eklenmiştir. Çıngıraklarda ki ek parçalar bebeğin şekilleri üç boyutlu görmesini sağlar.
Ayrıca sarı, mavi, yeşil ve kırmızı renklerinin anlamlandırılmasının temelini oluşturur. Uygun fiyatlarla her bütçeye hitap eden oyuncak modellerine ulaşmak için Let’s Be Child web sitesini takip edebilirsiniz.