Çocukların sadece eğlenceli değil, aynı zamanda gelişimleri için de faydalı olan duyusal oyuncaklarla meşgul olmaları gerekir. Sesli oyuncaklar çocukların duyularını besler, motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Konsantrasyon ve odaklanmaya büyük katkı sağlar. Başka bir deyişle duyusal gelişim, çocukların dünyalarıyla etkileşime girmesine olanak tanır. Duyusal oyuncakların, dokunma hissi ve diğer farklı uyaranları tanıttığı bilinmektedir.
Hatta sesli oyuncaklar çocukların denge becerilerini, problem çözme becerilerini artırmalarına, dikkat etmelerine, kaba ve ince motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Daha büyük çocuklar için, kıpır kıpır toplar ve ağırlıklı oyuncaklar gibi duyusal oyuncaklar, özel ihtiyaçları olan çocukların stres seviyelerini azaltmalarına ve duyularını sakinleştirmelerine yardımcı olabilir.
Sesli oyuncaklar, düzenli olarak kullanıldıklarında çocukların günlük stresle daha verimli bir şekilde başa çıkmalarına yardımcı olabilir. Duyusal oyuncaklar çocuğunuzun farklı dokunma dokularını keşfetmesine ve öğrenmesine de yardımcı olur. Pürüzsüz, engebeli, sert veya yumuşak duyusal oyuncaklar, çocuğunuzun keşfetmesi için farklı doku türleri sunar. Stres giderici toplar, sıkma oyuncakları vb. duyusal oyuncaklar, çocuğunuzun ince motor becerileri için gerekli olan el gücünü geliştirmesine de yardımcı olabilir.
Duyusal oyuncakları tanıtırken çocuğunuzun onlarla rahat olduğundan emin olmalısınız. Bu oyuncakların çoğu basit tasarımlara sahiptir ve kendi ev gereçlerinizi kullanarak yapılabilir. Ayrıca bu oyuncaklardan en iyi şekilde yararlanmak için çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarına göre doğru olanı seçmek önemlidir. Sesli oyuncaklar, duyusal işleme bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, DEHB gibi özel ihtiyaçları olan çocuklar için de faydalıdır. Bu oyuncaklar, duyuları yatıştırmak ve stres yaratan durumlarda rahatlamaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Çocuğunuz duyusal zorluklarla karşılaştığında yatıştırıcı bir etki sağlar.
Duyusal Oyuncaklar Türleri Nelerdir?
- Çıngıraklar
- Vurmalı çalgılar
- Kırışık kitaplar
- Duyusal şekiller
- Ahşap diş çıkarma boncukları
- Parlak yüzeyler
- Aynalı oyuncaklar
- Ksilofonlar
- Aktivite yürüteçleri
- Etkinlik kutucukları
- Cep telefonları
Sesli Oyuncakların Faydaları Nelerdir?
Sesli oyuncaklar, çocuk gelişimine çeşitli faydalar sağlayabilir. Bu faydaları bilmek çocuğunuzun ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak en doğru oyuncak seçimini yapmanıza yardımcı olabilir. Sesli oyuncak türlerinin sağlayabileceği faydalar aşağıdaki gibidir.
-
-
- İyileştirir
Duyusal bozukluğu olan çocuklar konsantre olmakta zorlanabilirler. Burada sesli oyuncaklar onların konsantrasyon becerilerini geliştirmede büyük rol oynuyor. Beceri, öğrenme güçlüğü çeken çocukların görevlere odaklanmalarına yardımcı olur. Unutmayın, öğrenmek ve gerçek bir işte çalışmak konsantrasyon gerektirir. Bu nedenle, bu beceriyi geliştirmek için çocuğunuza, özellikle ek harekete ihtiyaç duyan çocuklar için konsantrasyonunu artırmasına yardımcı olabilecek duyusal oyuncaklar, parıltılı tüpler, sıvı zamanlayıcılar ve duyusal yastıklar sağlamaya çalışmalısınız.
-
-
- En Aza İndirir
Duyusal veya öğrenme güçlüğü çeken çocuklar genellikle yeni veya ani duyusal girdilerden korkar veya endişelenir. Bununla birlikte, bu çocuklar pop-it kıpır kıpır oyuncaklar, stres giderici toplar, rubik küpleri ve kum oyuncakları gibi belirli duyusal oyuncaklarla tanıştırıldığında bu sesli oyuncaklar kaygılarını doğal olarak yönetmeye yardımcı olabilir. Bu çocuklar sesli oyuncaklar kullanma konusunda güven geliştirdikçe, parmak emme veya tırnak yeme gibi endişeli alışkanlıkları bırakabilirler.
-
-
- Motor Beceri Gelişimine Yardımcı Olur
İnce motor becerilerinin gecikmiş gelişimi, özel ihtiyaçları (Otizm ve duyusal işlemleme bozukluğu) olan çocuklarda çok yaygındır. Burada sesli oyuncaklar, bir çocuğun eğlenceli deneyimler yaşamasını sağlarken, ince motor becerilerinin güçlendirilmesinde ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Bu nedenle, küçük yaşlardan itibaren ince motor becerilerinin gelişimini sağlamak için çocuğunuzu tuğla ve bloklar, boncuk labirentleri, aktivite küpleri, sayma çerçeveleri, sıralama tabakları ve hamur oyunları gibi duyusal oyuncaklarla oynamaya teşvik etmelisiniz.
-
-
- Becerilerini Geliştirir
Dil becerileri, çocuğunuzun beynini iyi durumda tutmak ve hafızayla birlikte bilişsel becerilerini geliştirmek için önemlidir. Bu becerinin geliştirilmesi, iyi bir konsantrasyon oluşturmak için oldukça önemlidir. Çocuğunuzun dil becerilerinin gelişmesi için onu yeni dokular, tatlar veya seslere sahip sesli oyuncaklarla oynamaya teşvik edin. Yürümeye başlayan çocuğunuza 'engebeli', 'pürüzsüz', 'tatlı', 'tuzlu', 'gürültülü' ve 'yumuşak' gibi kelimeleri öğretin. Onlara kelimeleri tanımlamayı öğretmek, deneyimleri hakkında net bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olabilir.
Bir Oyuncağın Gürültülü Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Bir oyuncağın çocuğunuzun işitme duyusu için güvenli olup olmadığını anlama yöntemi, bir dizi faktöre bağlı olduğundan net olarak açıklanmamıştır. Bununla birlikte, bir oyuncağın çocuğunuz için doğru olup olmadığını belirlemenizi sağlayacak bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Gürültü seviyelerini belirlemek için bir akıllı telefon uygulamaları edinebilirsiniz.
Bu şekilde, zaten yanınızda taşıdığınız bir aletten oyuncağın ne kadar gürültülü olduğuna dair oldukça doğru bir ölçüm elde edebilirsiniz. Sesli oyuncağı satın almadan önce ambalajındaki “Beni Dene” düğmesi, onu duyma fırsatı vermektedir. Duyulmak için bir oyuncağın üzerine bağırmak zorunda kalırsanız, bu çocuğunuzun duyması için bir tehlike oluşturabilir. Şüpheye düştüğünüzde bu davranıştan kaçınmanız gerekir. Sesli oyuncak size rahatsız edici derecede yüksek geliyorsa, tedbiri elden bırakmamak en iyisidir.
Gürültülü Oyuncakların Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Yüksek sesler, bir çocuğun gelişimini birçok yönden etkileyebilir. İşitme kaybına neden olabilir, yorgunluğu artırabilir, çocuğun dikkat yeteneğini azaltabilir, hatta mide rahatsızlığına neden olabilir. İşitme kaybı, çocuğun konuşma ve dil gelişimini doğrudan etkiler. Bu, dil gelişimindeki gecikmeleri, artikülasyon hatalarını ve hatta arka plan gürültüsü bilgileri doğru bir şekilde işleme yeteneklerini bozduğunda sözcükleri yanlış öğrenmeyi içerebilir.
Yakın zamanda 200 oyuncak test edilmiş ve bunların %98'inin kol mesafesinde 85 desibelden daha yüksek ses seviyelerine sahip olduğu ölçülmüştür. Bu gürültü seviyesi, havalanan bir uçağın yakınında olmakla aynı etkiye sahiptir. Bu sebeple sesli oyuncak satın alırken ses seviyesine kesinlikle dikkat edilmelidir.
Gürültülü Oyuncaklar Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
1. Bir oyuncak satın almadan önce, çıkarabileceği tüm sesleri kulağınıza yakın tutarak dinleyin. Size çok yüksek geliyorsa, çocuğunuz için çok yüksek olacaktır.
2. Bir oyuncak üzerinde kulağa yakın kullanılmaması gerektiği uyarısı varsa satın almayın, çocuklar oynarken bu talimatları uygulamayı unutacaktır.
3. Hoparlörlerin üzerine bant yapıştırarak oyuncağın sesini azaltabilirsiniz.
4. Ses efektli oyuncak silahlar ve oyuncak müzik aletleri satın almaktan kaçının. Bunlar genellikle en gürültülü oyuncak türleridir.
5. Bir halı veya paspas gürültüyü emmeye yardımcı olabilir.